Tuesday, 24 April 2012

Di sebalik gambar ada ceritanya

Assalamualaikum..

Saya nak beritahu sikit ni, setiap gambar yang dekat sebelah ni ---------> ada cerita dia tersendiri. Nak tau apa cerita dia senang je cuma tekan je dekat gambar tu. Tak faham gambar yang mana? Meh sini saya tunjuk contoh gambar yang ada dekat sebelah tu. Meh sini meh..




Haaa.. ni la antara gambar-gambar nya. Di sebalik gambar, ada ceritanya sendiri. Ok la, tu je saya nak beritahu dekat awak. Esok lusa kalau ada masa + saya rajin, saya bebel lagi kat sini ye. 
Selamat malam sayang. Doakan saya tabah untuk menghadapi hari-hari yang akan datang.

Ya Allah, tabahkan dan kuatkan hatiku untuk teruskan hidup di dunia ini.

amin~


(Al-fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)

Saturday, 21 April 2012

Hadir tanpa di duga

Assalamualaikum..

Bila cuti sem semakin hampir, saya terfikir apa saya nak buat masa cuti nanti. Cuti dua bulan kalau pergi honeymoon mesti seronok kan. Nak honeymoon dengan siapa? Kahwin pown belum ada hati nak fikir honeymoon honeymoon. Kalau dulu boleh la saya keluar dengan awak. Sekarang ni memang jadi suri rumah tangga sepenuh masa la. Jadi penternak lemak yang berjaya. Berjaya ke? Besar kemungkinan berjaya la.

So, saya ambil keputusan masa cuti ni saya nak tenangkan fikiran dekat rumah. Biasakan diri hidup dengan family je tanpa orang lain. Habis kan masa dengan family. Macam awak. Masa cuti awak dulu sementara tunggu result nak sambung degree awak kan habiskan masa dengan family. Berapa bulan awak? 4 bulan kan? saya tak berapa ingat la. Dapat la family awak rasa hari-hari awak ada dekat rumah tu kan? Macam tau-tau je awak ni...

Saya pown nak jadi macam awak la. Habiskan masa dengan family. Mana la tau esok lusa saya pergi macam awak ke. Dapat la saya lepaskan rindu ni dekat family, dekat orang-orang yang saya sayang.

Dah setengah tahun awak pergi. Saya masih belajar untuk terima semua ni. Saya harap sangat saya ni cepat belajar sesuatu yang baru. Belajar macam mana nak hidup tanpa awak. Belajar untuk hidup sendiri. Macam mana agaknya kalau tiba-tiba ada orang muka serupa awak, cara dia, suara, gaya, semua sama macam awak. Nama pown hampir sama dengan awak. Macam mana agaknya ye?

Saya dah mimpi macam ni banyak kali juga. Apa agaknya maksud mimpi ni?

Bila mana saya hampir berjaya terima hakikat ni, tiba-tiba ada seorang lelaki muncul di depan saya.

Masa tu dekat kelas QMT. Lecturer tengah mengajar kat depan. Tiba-tiba seorang lelaki masuk , lecturer kenalkan dia pelajar baru. Muka dia, gaya dia macam saya kenal. Serupa! Tapi adakah dia orang yang sama? Makin buatkan saya keliru bila lecturer kenalkan nama dia. Nama dia Ahmad Zafuan. Dia boleh duduk sebelah saya pulak tu. Bayangkan macam mana perasaan saya masa tu?

Ya Allah, besar sungguh ujian ni. Saya jadi makin tak terurus. Kelas semua saya tak pergi. Makan entah ke mana, pelajaran pown entah ke mana. Apa yang saya tahu, menyendiri. Duduk termenung, tanya dan jawab sendiri. "Siapa dia? Siapa dia? Dia Ahmad Zakwan? Tapi kenapa lecturer cakap nama dia Ahmad Zafuan? Siapa yang menipu ni? Tapi kenapa nak tipu aku?"


Sayang, kalau mimpi ni jadi kenyataan saya nak tu awak bukan orang lain. Boleh??





teringin nak makan ABC la -__-



(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)

Thursday, 19 April 2012

Bukan tak nak jumpa

Assalamualaikum..

Awak, awak.. saya demam. baru dua hari baik demam semalam demam balik. Kalau macam ni selalu boleh pengsan saya awak tahu? Nasib baik sekarang tengah cuti. Boleh la bermanja-manja dan bermalas-malasan kat rumah. Semalam je satu hari terbaring dekat tilam. Nak makan pown tak larat. Mampu makan dua ekor ikan bilis goreng je. Cukup la tu untuk alas perut.

Hari ni panas dah kurang, cuma kepala je sakit-sakit lagi. Ada orang suruh saya pergi hospital la awak. Buat medical check up. WHAT?? HOSPITAL?? urm, memang tak la kan. Klinik pown kalau tak betul-betul sakit or memang dah tak boleh tahan langsung, memang susah la saya nak jejakkan kaki. Ni kan pula hospital. Selama 4 semester saya dekat UiTM Segamat tu cuma sekali je saya jumpa dokter. Tu pown terpaksa sebab memang dah tak larat sangat time tu.

Bukan apa sayang. Saya tak suka la jumpa dokter. Awak sendiri tau kan? Bila kita jumpa dokter, lepas tu dokter tu tanya kita sakit apa. Kenapa dia tak check je? Tak payah la tanya-tanya. Kalau tahu sakit apa takde la kita pergi jumpa dia.

So, lebih baik duduk rumah je. Nanti bila dah tak larat sangat, baru lah jumpa dokter and time tu pandai-pandai la dokter tu check kita sakit apa kan? Sebab masa tu maybe kita pengsan or tak mampu nak cakap apa-apa lagi.

Dulu saya ada dokter peribadi. Dia memang superb! Tak payah jumpa, cakap dari jauh je dia dah tahu saya sakit apa. Saya cuma bagi clue je. Bila saya dengan dia, bila saya sakit dia mesti tau. Tak payah saya susah-susah nak beritahu dekat dia saya tengah sakit. Hebatnya dia..

Tapi sekarang dia dah takde. Kenapa lah awak pergi awal sangat?

saya takut dokter -__-


saya takut jarum, takut kena cucuk -__-


ubat?? haish~ sama jela

Makan ubat sampai tercekik? Nasib baik la ubat tu tak pahit kalau pahit, mau muntah berdarah saya time tu.
Ubat yang masuk dalam badan ni adalah ubat yang beruntung. errrkk~ 
Bila ibu suruh makan ubat, senang je saya cakap. "tak nak la bu, makan ubat banyak-banyak nanti banyak dadah dalam badan ni" terbaik kan alasan saya?





P/S: Blog berwajah baru la.. Semua nak baru, semua nak tukar. urm..

(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)

Sunday, 15 April 2012

Pengganti awak?

Assalamualaikum..

Saya dah ada pengganti awak. Dia baik, dia hensem, dia bakal jadi imam, dia bakal jadi pembimbing macam awak. Bila saya jumpa dia, rindu saya pada awak terubat. Hati saya yang sunyi ni terhibur. Tak banyak pown, sikit je. Cukup la tu dari takde kan? Pagi tu saya demam, malam saya jumpa dia. Tak sampai lima minit saya dah sihat. Awak tengok la betapa hebatnya dia.

Bila dia ketawa, saya pown sama-sama ketawa. Saya suka dengar dia cakap, comel je macam awak. Tapi awak romantik tak comel. Saya suka dia. Saya sayang dia sangat-sangat. Dia dapat buat saya terhibur, tersenyum, ketawa.

Awak nak tau siapa dia?  Awak nak kenal dengan dia? Saya takut la.. Nanti awak marah. Awak janji dengan saya awak tak marah. Nanti saya tunjuk dekat awak. Awak janji tau.

Ok2, awak kira sampai 5 nanti saya tunjuk.


satu
.
.
.
dua
.
.
.
tiga
.
.
.
empat
.
.
.
lima
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.










Danial, Danish "kakak" sayang korang sangat-sangat!!
(penat ajar panggil makcik tapi kakak juga jadi pilihan)
(^^,)

Ni la sayang orangnya. Mereka yang buat hati saya terhibur dengan ragam mereka, gelak tawa mereka, dan tangisan mereka. Mereka lah bakal imam dan bakal pembimbing macam awak tapi bukan untuk saya malah untuk isteri mereka kelak.

Hati saya masih milik awak.  Masih tertulis nama awak di dalamnya. 


(Al-Fatihah sayangku Ahmad Zakwan bin Patah Raji)

Thursday, 12 April 2012

Tak semua orang pandai itu pandai dan tak semua orang bodoh itu bodoh

Assalamualaikum..

Dengan rasminya saya Nur Amira Haziqah binti Paimin telah mengambil lesen memandu kelasD.

Opsss~ macam bermimpi je saya pergi belajar memandu. Sayang,awak tahu saya dah start belajar memandu. Dulu awak yang sibuk sangat suruh saya ambil lesen. Awak cakap nanti senang nak pergi mana-mana. Awak cakap nanti kalau kita keluar sama-sama, n masa tu awak dah penat drive, awak nak suruh saya drive pulak.Kan kan kan? Awak cakap macam tu kan sayang?

Tapi masa tu saya tak berani lagi la sayang. Saya takut dengan lori besar, kereta laju sana sini n saya takut ACCIDENT! ye saya takut. Adik awak cakap saya takut dengan HANTU SEMUT!ish~tak patut..

Tapi sekarang, nak tak nak saya belasah jela pergi belajar . Betul juga cakap awak, nanti saya senang nak pergi mana-mana. Bila dah ada lesen, senang la saya nak merayap ziarah awak kat simpang. Tak payah la nak naik bas lagi. Tapi awak,cuti sem ni saya tak dapat nak ziarah awak la sayang. Tapi harap-harap bulan 5 nanti ada orang free bawa saya ziarah awak. Kejap je pown tak pela. Awak doa sama-sama dengan saya tau

7 april 2012 first day jejakkan kaki kat sekolah memandu Bakri. Ada ceramah dua sesi. Sesi pagi sumpah, bosan gila!! Hampir tertidur saya dengar ceramah tu. Tapi sesi petang ok la tak bosan macam pagi tu. Keadaan sekolah tu boleh la tapi surau dia tak memuaskan hati sebab campur lelaki perempuan n surau tu sangat kecil. Kantin dia ok, selesa la juga.

12 april 2012 test computer.Sepatutnya test computer 11 april tapi sebab public holiday, kena la buat 12.
Tadi masa test computer tu cuak juga la sebab orang kata test computer ni susah.Ramai yang sangkut dekat sini. Saya orang ke berapa pown tak tahu la. Kakak-kakak,abang-abang, adik-adik sebelum saya tu tengok muka semua hebat-hebat macam pandai. Tapi bila keluar,muka seposen je. Pastu bagi ic n duit dekat kerani. Lepas tu kerani tu cakap "awak nak buat lagi sekali? Tunggu sekejap ye" Aik, diorang repeat ke? Aduh, risau ni.

Bila nama kena panggil je mula la ketar lutut ni. Risau ya amat! jawab punya jawab, ada lagi 30 minit tapi semua dah siap jawab. Nak keluar tapi tak berani last-last semak balik jawapan tu. Dah siap semua, hantar n tengok result.

Alhamdulillah, saya lulus. Saya dapat 48/50. Tak sia-sia saya baca buku yang dah di bekalkan. Tapi saya tengok result cina yang pandai-pandai tu dapat 17/50. Kesian dia dua kali dah dia buat tadi tapi tak lepas gak. Main suap la tu nanti.

So,jangan kita ingat orang pandai tu pandai sangat. Mereka ada gak bodohnya. Dan kita yang tak pandai ni jangan terlalu merendah diri. Kita pandai sebenarnya cuma perlu usaha lebih sikit :)


Selamat beramal :) Jangan lupa doakan mira berjaya untuk ujian-ujian seterusnya.Nanti senang nak merayap jumpa kekasih hati. Orang dapat jumpa muka,mira dapat nampak tanah pown jadi lah dari takde :')



(al-fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)
~sayang pown doakan saya tau, IMYILY ~

Friday, 6 April 2012

End of semester 4

Assalamualaikum..

Hampir seminggu semester 4 berakhir tapi baru sekarang saya nak simpan kenangan tu dalam blog ni. Semester pertama saya tanpa Ahmad Zakwan menemani. Di semester 4 saya cuba untuk bangun, untuk bina semangat baru. Di semester 4 juga saya banyak menipu. Senyum hanya sekadar untuk happykan orang sekeliling. Senyum hanya untuk menutup kesedihan dan keresahan di hati. Maaf kepada mereka yang tertipu dengan senyuman ini. Tertipu dengan gelak tawa dan keriangan diri ini.

Aktiviti sepanjang semester 4. Jom kita tengok gambar je.

Pergi ke Tasik Segamat

u jump, i lari~

berdua lebih baik

alahai paparazi ni.

saya gayuuut (gayat) jambatan ni tinggi sangat


ikhlas ke ketawa ni??jengjengjeng~


rindu zaman kanak-kanak nak main buai
*buai laju-laju saya nak kahwin dengan Ahmad Zakwan

comelnya budak baju pink ni :)

si muncung dan si tembam


termenung pulak awek ni


thanks ye anda berdua sebab bawa kami.
tanpa anda, tak jumpa lah kami dengan tasik ni..
terharu lah cepat wan n a'ai




Pergi autoshow
Lokasi: Tangkak

SIC Club

seat dia cantik




kereta berasap


speaker ni boleh buat saya pekak







baju club

baju club gak. eh tak,baju bola sama kan dengan yang atas tuuuu ^

Jadi model kereta kejap

one more time

buat kecoh kejap


abaikan mata mengantuk  tu


kami bukan LESBO
-lakonan semata-mata-



Motivasi under Trav'c
lokasi: Batu Pahat Johor


adik-adik yang di lenturkan


mencari adik-adik dan fasi-fasi yang perlukan bantuan


bersama ketua program yang sangat mantop!


berehat sebentar bersama AIR SIRAP

rakan seperjuangan

sama-sama dengar motivasi

kesian adik-adik ni menangis sobsob :'(


sabar adik, sabar

main gosok,tumbuk

ajar adik-adik karaoke.. hehe
bukan2,ajar adik-adik bercakap dekat depan je..

kak anisz menyanyi.. *fake

lompat si katak lompat.. LOMPAT!
-riadah pagi-


bersama adik yang sangat chumeeel.
adik ni darjah 5. 


ada pertandingan lagi


kami ada tuala sama. boyprend tak sama

kita boleh jadi kawan sampai bila-bila tak??




Opkim under Rakan Muda
lokasi: Felda Sri Ledang

kami merempit. sangat awesome 

bersama cikgu arif,cikgu syifa,cikgu mira, cikgu shida dan
 cikgu wan
*bukan Ahmad Zakwan tp wan apetah.. one two three kot

lepak habis

posing jap,
melawat penduduk kampung yang kurang upaya

beriadah bersama adik-adik


bersama pakcik... (tak ingat nama) yang baju belang2 berkopiah


bersama anak saya. eh bukan, anak jagaan sementara saya

tadaaaaa~ bersama keluarga angkat



Travel bersama Trav'c
lokasi: Terengganu

Di arfa batek

muadzam shah
kat kedai ni mee goreng basah macam kuey teow ladna

ok, dua2 termenung.. O_o

gerak ke ganu kiteee

bersama madam yang sporting


di taman tamadun islam


river cruise

awek cun beg pink kira ahli cukup ke tak

sampai kat TTI,dengar akk tu potpet~


tunggu transport datang (lupa nama dia)

garangnye cik mira. text siapa tu? 
adik awak la sayang..



ifa berbaju kuning.

jemput masuk..
kami penyambut tetamu untuk abe azrey(driver bas)



berBBQ di malam hari


teruja..
Cantik jugak bas ni.. hoho

oh homestay, kami balik dulu..sobsob~


menggila sementara tunggu budak lelaki n another group perempuan



spe nak nasi dagang? angkat tangan~!
-memey tak la nak makan nasi dagang pepagi buta-

bakar first aid. spe sakit,pandai2 la.. (exco yang kejam)


kami gadis-gadis AYU menjadi rebutan jejaka malaya 
*werrkk~



menggila di homestay buat kali terakhir



tadaaaa~





superman....
eh salah, superwoman..yeaahh~!

cantik kan tag. thanks shikin buatkan tag untuk kami :)

yeaaaahhhh kami susah beeebass!



Dinner Computer Science
Lokasi: UiTM Segamat


ini bukan pengganti awak sayang







Abang guard,pinjam motor kejap nak posing :)

with yanto n shidud

nak bergambar berempat,tiba2 ada yang kelima. ish3~



action je lebih,menyakat shikin jatuh

jakun tengok cone keselamatan

aduh,beratnya
#mampuih kalau pakguard baca blog ni

kami suka menggila









Mandi limau oleh shida,fiqa,shikin,fariha,najihah,hazirah,
anom,ana,hidayah

#sory kalau ada yang tertinggal


Di sini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada.... (siapkan text untuk ABPH ahad ni)

thanks anda, anda, anda,anda, anda dan anda, anda, anda semua menghiburkan hati yang lara. Harap sangat semester 4 ni akan jadi lebih baik dari semester yang lepas. Awak, doakan saya please..


(al-fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)