Friday, 27 July 2012

Cinta pada belaian

Assalamualaikum..

Fuuhhh lega rasa bila test1 QMT dah settle. Rasanya tadi macam boleh jawab tapi tak tau la apa yang saya jawab tu betul ke tak. Harap-harap betul lah.. Eh, rasanya ni berkat doa kucing yang saya jumpa tadi la. Tadi, sebelum pergi test terjumpa kucing , saya cakap kat dia "kucing, saya nak pergi test ni doakan saya ye" :) Wahhh bagusnya kucing ni. terima kasih kucing! Orang lain yang mendoakan tu mesti kecil hati kan?? eh sory2!! Ni semua berkat doa korang juga. thanks!!!

Ok, dah habis cerita pasal test, sekarang nak cerita pasal tajuk tu pulak. Cinta pada belaian. Betul ke? Saya rasa tu tak betul. Cinta sebenarnya bukan pada belaian atau pun perhatian tapi Cinta sebenarnya pada Hati dan Iman.

Semakin jauh orang yang kita cinta, makin kuat cinta kita kat dia. Nak tau kenapa? Sebab nya bila dia jauh kita sentiasa akan doakan dia , berharap supaya dia dalam keadaan baik n selamat. Tapi kalau dia ada dekat dengan kita, ada depan mata, boleh tengok hari-hari mesti tak terlintas nak doakan dia kan? Sebabnya kita seronok dengan dia. Bila seronok, kita jadi lupa dengan doa-doa semua ni. Yang kita tahu tambah dosa je.

Ni saya cerita berdasarkan pengalaman dan saya mengaku selama dia hidup dengan saya, tak pernah terlintas kat hati ni nak mendoakan dia lagi-lagi bila dah jumpa. Mana taknya, bila dah lama tak jumpa dah tu dapat pulak jumpa kan seronok tu. Boleh tengok muka dia depan-depan, boleh dengar suara dia dekat-dekat, boleh tengok apa  yang dia buat, boleh ajak dia pergi sana, boleh ajak dia pergi sini. Doa tu memang jauh lah dari hati apa lagi dekat bibir yang sibuk nak berborak dan bercakap. Kalau tak jumpa tu ada lah juga doakan tapi tak lah sekerap seperti sekarang.



Astaghfirullahalazim...........



Jadi, betul lah kan cinta pada hati dan iman? Bila dah selalu mendoakan, insyaallah iman pown akan semakin kuat. Takde lah niat nak buat sesuatu yang terlarang. Takde lah nak bersentuh-sentuhan, bergurau senda yang melampau dan sebagainya. Sekarang baru saya sedar betapa hebatnya cinta jarak jauh ni. Cinta yang sentiasa mendoakan pasangan berada dalam keadaan selamat, sentiasa mengingatkan diri menjadi lebih baik, jadi seorang yang lebih berdikari dan yang paling penting jadi seorang yang lebih tabah menghadapi segala ujian dari Allah. Insyaallah....




Ya Allah, mungkinkah ini hikmah yang mereka katakan selama ni??



(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)
#insyaallah saya akan jaga cinta ini sebaik mungkin

Thursday, 19 July 2012

Setia menanti kehadiranmu

Assalamualaikum..

Lama dah tak jenguk blog ni. Sem ni saya sibuk sikit banyak benda nak kena selesaikan. Subject yang saya ambil sem ni pown semua berat-berat macam mampu tak mampu je nak bawa. Tapi saya cuba sebaik mungkin insyaallah..

Hampir setiap minggu ada je aktiviti dan di sebabkan itu,saya tak dapat balik sejak hari first daftar as student part 5 diploma computer science. Sedih kan... Kuih telinga K dengan sambal tempe yang tertinggal aritu tak dapat la nak merasa. Mesti dah habis tak pun dah tak elok. Nasib nasib..

Tapi insyaallah kalau takde apa-apa esok saya balik. yeaaahhhh!! tak kira ada apa-apa pown saya nak balik juga. Doakan perjalanan saya esok. Semoga selamat sampai n dapat berpuasa dalam bulan ramadhan ni.

Selamat datang Ramadhan.. Saya setia menanti kehadiranmu..

Ramadhan semakin dekat. Awak semakin jauh.. Ramadhan tahun ni berbeza dengan Ramadhan tahun lepas. Kalau tahun lepas, saya puasa dengan awak. Malam tu kita on call , awak teman saya study. Lepas sahur baru kita tidur. Setiap hari macam tu. Tapi tahun ni?? hmmmm~ mata ni asik nak tidur je.Study entah kemana. Awak, tolong la saya.

Wahai hati, bersabarlah.. Kuat lah hadapi setiap ujian yang Allah beri. Mungkin ada hikmah satu hari nanti. Mungkin Ramadhan kali ini menentukan segala-galanya.

Last sekali saya nak cakap hari ni, Pakwe saya, kekasih hati saya, abang sayang saya cuma dia :
                                            AHMAD ZAKWAN BIN PATAH RAJI

saya nak jadi bidadari awak dekat syurga ye sayang... :')


(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)

Sunday, 1 July 2012

Tentang Kamu

Assalamualaikum..

Siapa kamu? Kamu yang bergelar lelaki. Lelaki yang cuba mencuri hati ini dari si pemiliknya. Kamu yang cuba menghiburkan diri ini yang kemurungan. Kamu yang cuba menjadi peneman diri ini di kala sunyi.

Wahai kamu, terima kasih kerana sabar dengan diri ini yang terlalu kasar dengan kamu. Terima kasih kerana sudi menjadi teman diri ini di kala resah dan gelisah. Terima kasih kerana sudi membantu diri ini dan memberi sedikit semangat untukdiri ini meneruskan kehidupan.

Tapi, hati ini menolak untuk membiarkan kamu menetap di dalamnya. Hati ini terlalu penuh dengan cinta si kekasih hati hingga tiada ruang untuk kamu walaupun sedikit.

Wahai kamu, jangan lah terlalu mengharap pada diri ini untuk terima kamu. Diri ini harap agar kamu faham dan mengerti apa yang diri ini cuba sampaikan.

Maafkan diri ini jika berkasar dengan kamu.
Maafkan diri ini jika selalu menyakiti hati kamu.
Maafkan diri ini jika telah membuatkan kamu menaruh harapan.

Siapa kamu?? Hanya kamu yang tahu siapa kamu.


kalau english, plural kena letak S kan? so, kamu ni nak letak S boleh? KAMU's

Wahai kekasih hati, diri ini terlalu rindu akan dirimu. Hati ini belum cukup kuat untuk menghadapi hari akan datang seorang diri. Diri ini perlukan si kekasih hati seperti dulu.





(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)