Friday, 24 February 2012

Update blog

Assalamualaikum..

Apa awak? Kenapa tajuk update blog? Sebab saya takde idea nak letak tajuk apa. Bercelaru kepala otak ni. Test, quiz, presentation melambak-melambak. Tu tak campur lagi dengan assignment yang tiba-tiba ada and tok guru tak terangkan pape tiba-tiba tok guru cakap camni time last kelas. "Saya letak folder kat dekstop nanti awak ambil and buat. Instruction semua ada dalam tu." Time tu mula la lalat-lalat menyanyi-nyanyi lagu yang entah apa-apa. Tok guru, saya tak tau apa-apa cmne saya nak buat??? Hanya berbekalkan instruction yang cuma tertulis dalam words, tak mampu la saya nak buat. Bila tak faham, siapa nak terangkan? Instruction tu boleh terangkan ke? Lagi satu hal, kalau harta saya ni rosak n kena format balik tok guru nak support ke? Saya bukan anak Dato' mahupun Tan Sri. Ayah saya datuk kepada Danial and Danish je.

Errrr~ stress stresssssssss...

Awak-awak.. Nak tanya ni.. Awak da pakai voicemail ye sekarang. Awak nak simpan suara saya ke? Bila awak rindu, awak nak dengar ye? Saya rindu awak, camne saya nak dengar suara awak? Bila call asik perempuan tu je yang angkat. Benci la macam ni!

Awak.. Macam mana nak final ni kalau study malam, pagi lupa. study pagi, tengah hari lupa. Study tengah hari, petang lupa. Study petang malam lupa. So, nak study masa bila supaya tak lupa? Study dengan awak macam dulu je baru saya tak lupa.....

Awak.. orang terkejut bila tanya cgpa saya sem lepas. Diorang mesti cakap "mak aihhhh banyak gilerr jatuh!" Pastu diorang mesti tanya kenapa? Ada masalah ke masa tu? Saya?? (^____^) just senyum je tapi dalam hati hanya Allah je yang tahu. Macam mana dengan sem ni? Jatuh lagi ke? or naik or maintain?? Kalau jatuh lagi, saya nak request  kat ibu nak stop belajar boleh tak awak?

Awak, esok saya ada interview. Wish me luck..

Selagi apa yang kita pendamkan tak keluar, selagi tu hati kita tak tenang.. Betul tak?



(al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)
#tunggu saya cuti nanti saya datang ziarah awak. Rindu awak sangat ni.. :'(

Thursday, 16 February 2012

Hope awak tak marah apa yang saya buat sekarang ni

Assalamualaikum..

Awak.. Lama dah tak jumpa awak kan. Lama dah tak berborak dengan awak. Tak text awak. Tak call awak. Tak keluar dengan awak. Rindu kat awak.. Sekarang saya makin busy sebab final dah dekat. Tapi saya curi masa sikit nak borak dengan awak dekat sini.

Awak.. Saya stress, saya tension. Saya nak awak. Saya nak cerita + nangis dengan awak. Bila kita nak jumpa?

Bila saya stress n tension saya nak cari siapa? Saya tak tau nak cari siapa. Saya takut ganggu mereka. Saya naik katil menangis dengan bantal awak. Saya tengok fon nak call awak tapi mesti awak tak angkat kan?
Saya tau pakwe saya ni special sikit. Orang lain pakwe atas tanah tapi saya pakwe bawah tanah.
Untung la mereka pakwe atas tanah..... Ada bila-bila masa je.

Awak.. Dia datang lagi. Dia datang cari saya lagi. Awak tak suka dia kan? Saya tau tapi saya selesa dengan dia. Masa mula-mula dia datang saya ingatkan dia tu awak. Awak tau apa perasaan saya? Saya seronok sangat bila awak datang. Tapi rupanya tu bukan awak. Tu dia.. Hope awak tak marah apa yang saya buat sekarang ni.



(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)
Saya tetap sayang awak sampai bila-bila

Friday, 10 February 2012

Saya rindukan mereka

Assalamualaikum..

Awak, arini saya nak cerita pasal arwah atok, arwah nenek n arwah cikyam. Atok, nenek, cikyam, iqa rindukan kalian..

#jangan kerut sangat dahi tu baca nama iqa. Iqa tu nama dalam family n kawan-kawan kat simpang dulu.


Dalam tiga-tiga ni, arwah cikyam yang pergi dulu. Lepas tu arwah atok n arwah nenek menyusul. Cikyam ni kakak ibu saya, dia anak keempat dalam family ibu. Cikyam pergi sebab sakit barah hati. Kesian cikyam... Ingat lagi masa tu saya kecil lagi, cikyam koma dan kami sekeluarga turun KL melawat cikyam. Masa tu cuti sekolah. Setiap kali jumpa cikyam, ibu, makcik2, pakcik2 n anak-anak cikyam selalu cakap dengan cikyam bagi kata-kata semangat. Walaupun cikyam tak bagi respond tapi sebenarnya dia dengar apa yang orang katakan. Nak pendekkan cerita hari last kami kat sana, ibu cakap kat cikyam. "kami dah nak balik ni, anak-anak dah nak start sekolah. Kak yam cepat-cepat sembuh ye, nanti kami datang lagi" . Lebih kurang macam tu la ayat ibu.

Lepas salam-salam dengan cikyam, kami pergi rumah pak anjang untuk makan malam. Masa kami tengah makan, kami dapat call dari anak cikyam. Dia cakap mak dah takde. Ya Allah senangnya cikyam pergi.. Dia memang baik, dia taknak susahkan orang lain.

Arwah atok pula pergi lepas balik dari haji. Kalau tak silap arwah atok tak sakit. Mungkin sebab perubahan cuaca. Urm.. entah la. Tapi yang penting tu semua kerja Allah. Allah dah tentukan semuanya. Apa yang saya ingat, atok pernah cakap dia nak pergi kat rumah sendiri. Alhamdulillah hajat arwah atok tercapai. Atok pergi masa kat rumah sendiri.

Nenek sakit angin ahmar. Kesian nenek.. Lama juga la nenek sakit dan saya dapat rasa jaga arwah nenek. Masa tu nenek da jadi macam budak-budak asyik merengek dan merungut je. Apa yang di beri ada je yang tak kena. Masa tu juga nenek kuat merajuk. Makan bersuap, mandi, buang air kena angkat pergi toilet. Masa tu saya sekolah lagi. Nenek dapat mandi bila saya dah balik sekolah. Kesian nenek kena tunggu saya balik sekolah dulu sebab ibu tak kuat nak angkat nenek sorang-sorang. Ingat lagi nenek nyanyi lagu arjuna. Nek, siapa arjuna tu? Comel je nenek nyanyi. Terbayang-bayang lagi muka nenek masa nyanyikan lagu tu. Dulu, saya nakal. Suka usik nenek. Suka buat nenek merajuk. Bila nenek nak makan, saya saja lambat-lambatkan sebab nenek merajuk comel. Nek, maafkan saya..

Saya rindukan mereka sebab dulu bila balik kampung, arwah atok mesti n rasa macam da wajib pulak, atok akan suruh nenek masak ikan parang masak lemak. Ye, itu kesukaan saya. Setiap kali balik mesti ada lauk tu. Pagi-pagi , saya pergi kedai gunting rambut atok tolong-tolong sapu rambut-rambut yang ada. Atok tukang gunting rambut. Cakap je Salleh gunting rambut mesti orang kenal punya. Sambil-sambil tu minta atok 20sen beli gula-gula kat kedai sebelah. heee :) Masa kecik-kecik dulu bila kena marah dengan ibu, nenek yang akan pujuk saya. Eh, rindunyaaaa~

Paling rindu masa raya. Meriah nya raya time tu. Sehari sebelum raya la yang paling best. Time tu rumah nenek dah ramai orang. Family semua balik. Time tu mula sibuk memasak semua. Nenek pandai buat dodol. Sedapnya dodol tu.. Nenek ajak pergi baruh pergi sembelih ayam. Bukan seekor dua tapi dekat 10 ekor juga ayam jadi korban time tu. Lepas tu anyam ketupat, masak rendang n kadang-kadang buat lemang. Bestnyee.. Meriah je.

Pagi raya pula, subuh-subuh lagi dah kena kejut. "Bangun-bangun pergi mandi!!" mana taknye kena berebut bilik mandi tu. Kan ramai orang.. Lepas mandi punya la excited pakai baju baru. Lepas tu........

Beratur la apa lagi. Tadah tangan dapat duit raya. haha Tu yang paling meriah.. Bestnya.. Rindu sangat semua tu sebab sekarang raya dah tak semeriah dulu. Nak jumpa sedara mara pown dah susah. Lagi-lagi makcik pakcik yang duduk jauh-jauh tu. Sarawak la, Perak la. urm.. memang susah la nak jumpa.

Kalau lah masa ni boleh berputar balik mesti seronok kan?


Masa arwah cikyam, arwah atok, arwah nenek pergi, saya dapat tengok buat kali terakhir. Saya bangga sebab dapat mandikan jenazah arwah nenek. Nek, tu pengalaman pertama saya.

Tapi masa awak pergi saya tak dapat tengok buat kali terakhir. Sedihnya....




Encik kekasih hati saya, rindu awak...



  
Nenek, cikyam dan atok.. :(


Al-Fatihah buat :

Arwah Mariam bt Haji Salleh 
Arwah Haji Salleh bin Ahmad
Arwah Hajar Che'Me bt Yasin

dan

Arwah Ahmad Zakwan bin Patah Raji



Sesungguhnya saya amat merindukan kalian semua
Semoga kalian dirahmati dan di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. 
~Amin~

Wednesday, 8 February 2012

Ibu ratu hatiku, Happy birthday ibu!!

Assalamualaikum..

Awak.. harini birthday ibu saya. Ibu mertua awak, yang awak tak sempat jumpa tu. Jom kita nyanyi sama-sama untuk ibu. 1...2...3..

Allah selamatkan ibu,
Allah selamatkan ibu,
Allah selamatkan Zaitun bt Salleh,
Allah selamatkan ibu~

Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday happy birthday
Happy birthday to IBU~

Ibu... Happy Birthday..
Kakcik sayang ibu sangat-sangat! 
mmmmuuuaahh~! :-*


Semoga ibu di panjangkan umur, di murahkan rezeki, di berikan kesihatan yang baik,
mendapat kebahagian di dunia dan akhirat.

~AMIN~



Celebrate birthday ibu awal sikit sebab time tu je kami anak-anak ibu ada kat rumah.
Lokasi: KFC Giant,Muar

Ice-cream cake for my mum (^^,)



Ibu menahan sejuk ice-cream


We love ibu.. mmuuaaahh~ :-*


The only one menantu perempuan


Baju ibu dan saya sama.. :)


at wetex parade
Love both of them my new boyfie (awak jgn marah)
Danial & Danish


Budak pandai posing


Si bulat yg debab


Alamak~ Kacak nyaaa
*wink wink (^_*)


lenguh tangan dukung debab ni tp he make me smile




SAYA SAYANG FAMILY SAYA
MEREKA SELALU BUAT SAYA SENTIASA TERSENYUM


IBU~!! I LOVE YOU!!!






#kawan-kawan,doakan untuk ibu saya ya. Terima kasih :)


(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)


Sunday, 5 February 2012

5 bulan dah?

Assalamualaikum..

Kejap je da masuk bulan february 2012. Pejam celik pejam celik da nak habis sem 4 da saya kat uitm segamat ni. Tapi rasa macam satu apa pown tak lekat kat kepala ni. Awak percaya tak saya lupa hari isnin aritu ada kelas malam. Awak percaya tak? Mesti awak geleng laju-laju kan. Tapi tu la kenyataannya. Saya, Nur Amira Haziqah lupa untuk ke kelas malam pada hari Isnin bersamaan 30/1/2012.

Dah macam nenek tua yang umur hampir 70an. Ni semua gara-gara kerja yang melambak-melambak. ++ awak takde nak ingatkan saya semua tu. Al-maklum lah final da dekat memang time-time ni la kami as student akan kucar kacir sikit jiwa dan raga. Lebih-lebih lagi kami student komputer sains. Memang menghadap lappy 24 hours la nampaknya dengan coding-coding segala.

Jeles tengok mereka yang tak banyak assignment n project. Mereka boleh relax-relax main game, tengok movie, golek-golek atas katil . Bestnyeeee! Saya hanya mampu jeling-jeling dari jauh je.



awat tion tu kat bawah?? adoi da cacat header tu..
minta-minta kat puan dia molek je


Awak.. 5 bulan da awak pergi. Ni yang mampu saya buat sorang-sorang. Nampak tak "Mirza Collection" . Saya gabungkan nama awak dengan saya. MIR=mira n ZA=zakwan. Alalaa so sweet.. Yang home,kebaya,baju kurung,jubah,blouse,dress,beg tangan,skirt tu bole tekan. Nanti dia keluar kat link dia sendiri. Saya buat semua link-link tu. Penat buat ni tapi best bila tengok hasilnya. Walaupun tak se gah kawan-kawan lain punye project tapi saya bangga dengan kerja saya sebab ni hasil saya sendiri. Awak pown bangga kan? Ok, kita bangga sama-sama.

Tapi kalau awak ada mesti awak tolong bagi idea kat saya kan. Mesti lagi gah project saya tu. Awakkan genius..

Awak, nanti awak ingat kan saya bila saya ada kelas. Saya takut terlupa lagi la.... Semua benda saya lupa tapi awak tetap saya ingat n tak lupa pown. Kenangan dari mula sampai akhir semua masih segar dalam ingatan.. Bila saya teringat semua kenangan tu, saya mesti tersenyum lihat gelagat awak tapi dalam masa yang sama saya akan menangis sebab semua tu hanya kenangan. Saya tak mampu nak ulang semua tu lagi..

Terima kasih awak sebab bagi saya kenangan-kenangan tu. Sekurang-kurangnya saya masih mampu untuk tersenyum.. :')



Salam maulidurasul semua :)


(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)