Saturday, 1 September 2012

Al-kisah Raya

Assalamualaikum ...

Rasanya belum terlambat lagi kalau nak wish selamat hari raya maaf zahir batin. Tapi agak lapuk juga la baru nak wish and baru nak buat entry pasal raya kan.. Maaf Zahir batin semua!! Masa, tahap kesihatan tak mengizinkan nak update blog. Nak buat acaneee tu yang terlambat. hee :)

Haa nak cerita sikit nih, asal raya je saya mesti demam kenapa entah nak beraya pown takde feel tau. Tahun lepas demam tak teruk sangat cuma batuk sakit kepala sikit sikit je. Kena pown masa raya ketiga keempat macam tu. Tapi tapi tahun ni demam agak teruk la sampai menangis nangis tahan sakit. Kalau boleh tanggalkan kepala ni kejap, memang dah tanggalkan dah. Raya kedua dah demam. Whaatt? Memang lagi tak syok la kan nak raya..

Nak kata raya pertama tu raya sakan, takde la sakan mana. Macam biasa pagi raya kami kat rumah, lepas sembahyang raya, bermaaf-maafan, makan-makan, bergambar kami gerak ke kluang rumah family ayah.Tapi tahun ni gerak lambat sikit sebab tunggu si abang datang baru lah kami gerak.

Kami kat sana kejap je petang tu dah gerak balik. On the way balik singgah simpang renggam kat rumah lama. Raya rumah jiran lama dua tiga orang, tengok rumah lama ya Allah dah macam rumah apa dah.. Memang harapan lah nak pindah situ balik nak renovate je mau makan berpuluh ribu. Kurang hasam punya abang galah! Orang bagi rumah punya cantik dah tu dia buat rumah tu jadi macam apa je.. hish!

Malam kami sampai rumah. Esoknya pula, kami pergi melaka ziarah makam nenek and atok. Sedih tengok makam nenek atok tu dah teruk sangat. Betul lah kata pepatah, "mak boleh jaga 10 orang anak tapi tak tentu 10 orang anak boleh jaga seorang mak". Menangis saya kat situ tengok makam yang dah teruk. Sabar ye nenek atok, nanti ika dah kerja ika betulkan makam nenek atok tu ok? Rumah atok nenek tak payah cakap la. Lagi teruk.. 

ni rumah nenek, terukkan?
takde sape jaga dah.. SEDIH!

Lepas tu pergi ziarah saudara mara and lastly rumah boboiboy. Biasa balik melaka lepak pantai tapi tahun ni tak....... Malam juga kami balik. Sampai je rumah kepala start sakit badan panas.

Raya ketiga tak pergi mana-mana, duduk rumah terbaring menangis tahan sakit. DEMAM!

Raya keempat, ni yang paling best! Bawa rombongan meminang ke Tapak perkuburan Taman Purnama Simpang Renggam. Pagi tu tak larat nak bangun tapi kuatkan hati juga sebab nak jumpa yang tersayang.Cewaaah! Lepas siap-siap cantik-cantik pakai jubah purple yang arwah pilih tapi tak sempat tengok saya pakai, kami hantar makcik pergi bandar dulu lepas tu baru lah gerak ke simpang renggam. Again..

ni jubah yang awak pilih tapi tak sempat tengok


Dari Muar lagi dah sibuk dok fikir nak beli bunga. Singgah kedai situ habis, kedai sini habis. Sedih! Sampai simpang pergi cari kedai bunga dulu, nasib baik EXsimpang renggam. Takde lah susah sangat nak cari mana kedai bunga. Finally jumpa gak! And, ibu yang excited pilihkan bunga untuk awak sayang. Hampir semua jenis bunga ibu pilih siap bahagikan ni untuk letak kat botol, ni untuk taburkan. Pastu cakap kat ibu, "ibu, mereka bertiga bukan wan sorang.." "Ohh ibu terlupa sorry.. "Ibu tukar semua bunga-bunga tu and pilih warna  yang sama baru adil. 

Sampai je depan pagar tu, mata ni laju je cari rumah baru awak. Takde bunga pown.. Dulu pergi ada. Kesian awak panas. Masa tu dah tak fikir orang lain, kaki ni laju je melangkah pergi jumpa awak yang lain tertinggal kat belakang. Nasib lah.. bukan jauh pown nampak je mana saya pergi. Rindu tu tak terkata dah hati sebak je paksa mata untuk bertahan. Kuatkan hati untuk senyum bukan menangis sebab jumpa yang tersayang mana boleh nangis nanti tak comel laaa kan sayang? 

Tengah sedih-sedih tu si kecil tanya "kakcik, ni kubur siapa?" yang lain tolong jawabkan "ni kubur kawan kakcik , tadah tangan bacakan al-fatihah banyak ok." si kecil : "ok". Kuat juga lah si kecil ni baca sampai dua tiga kali juga masuk yang keempat , dia baca "bismillahirrahmanirrahim allahummabariklana.... eh salah!" haish... tergelak semua orang dibuatnya. Gelak-gelak juga, menangis-menangis juga.. hmmmm~

Now, masa untuk siram-siram air, tabur-tabur bunga and hias rumah baru awak tu.. Nasib baik awak tepi sekali tak la susah saya nak buat semua tu. Duduk pown sebelah awak, buat apa semua sebelah awak jeee.. Ibu bagi keutaaman kat saya buat semua tu. Yang lain pown sibuk nak buat juga, buat la saya tak kisah pown. Sambil buat semua tu, saya berconversation dengan dia tapi macam biasa lah tiada balasan..
"yunk... kita datang ni dengan family. Kte bawa ibu, yunk nak jumpa ibu kan. Akak pown ada semua excited nak jumpa yunk. kte demam rindu kat yunk, lama dah tak jumpa yunk. Setahun dah yunk pergi. Kte rindu......... :'(" 

Terima kasih kat boboiboy sebab tolong tanamkan pokok-pokok kecil tu. Sejuk sikit sayang saya ni nanti. Thanks! Berat je kaki nak melangkah pergi tapi fikirkan family awak yang dah lama tunggu kat rumah tu terpaksalah saya melangkah pergi. Tengah bersih-bersihkan kat tepi-tepi tu si kecil boleh tanya lagi. "kakcik, kawan kakcik ni meninggal sebab apa pula?" Cuma jawapan ni yang terkeluar dari mulut "tanyalah abang ni kenapa dia meninggal".

Lepas tu pergi rumah awak. Kesian ibu ayah and adik awak lama menunggu. Malam tu cakap kat adik nak datang, si adik cakap si ibu excited betul dengar! Kesian.. lama dah tak jumpa sebenarnya tu yang rindu. Nasib baik bawak budak kecik yang setahun lebih tu, riuh juga lah rumah tu dibuatnya. Si Zaid siap request nak buat adik angkat lagi. Seronok betul dia main dengan budak kecil tu. Ayah and ibu pown seronok juga. Sejuk hati tengok family awak happy macam tu.

Balik tu singgah taman lama lagi jumpa jiran yang tak sempat jumpa aritu and last sekali raya rumah wani. Then, balik.. Sampai malam lagi.

Petang esoknya beraya dengan kawan-kawan sampai malam. Jumaat and sabtu duduk rumah, kawan datang beraya. Ahad balik kolej.

Tu jela cerita pasal raya. Takde seronok mana pown. Dapat jumpa si dia lah yang paling seronok rasanya even tak dapat tengok muka, tengok batu nisan pown dah boleh buat ubat rindu. Cinta kami special tak macam cinta mereka yang lain. Cinta kami terhalang dari dosa. Cinta kami suci :)


Nak letak gambar tapi gambar dekat laptop lagi satu. So, gambar next time yeee sorry! Kalau ada umur yang panjang, ada lah entry yang lain. selamat malam 

Eh eh, selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 55 tahun. Syukur alhamdulillah dapat duduk dekat negara yang aman ni.


(Al-Fatihah sayang Ahmad Zakwan bin Patah Raji)
#puas hati sebab dapat jumpa awak. Lama dah nak jumpa
#walaupun dah setahun awak pergi, takde lagi yang mampu ganti tempat awak
#ada rezeki, masa and jodoh nanti kita jumpa lagi ye sayang :)

2 comments:

  1. Buat sekian kalinya, saya nak nages la mira :(

    ReplyDelete
  2. la dah kenapa? entry ni tak sedih pown la. cerita pasal raya je :)

    ReplyDelete